30 Augustus 2021

Vlekken in kinderkleding, tips waar je wat aan hebt!

We willen als ouders natuurlijk altijd dat onze kinderen er leuk uit zien, en dan kan je nog zo’n leuke outfit hebben aangeschaft is het altijd een pijnlijk moment zodra er weer een vlek in zit.   Dit kan op elk moment gebeuren, vanaf de eerste boterham eten in de ochtend, 1 minuut nadat ze zijn aangekleed, tot een slokje limonade, net iets te gretig gedronken, met een hele doordringende rode kleur. Los van het eten, kan je soms aan het einde van de dag ook alle activiteiten aflezen van de kleding.  Maar laten we eerlijk zijn, zo hebben we het liefst dat onze kinderen de dag doorbrengen, en wij zorgen wel voor de vlekken. Hier een paar tips om de schade te beperken!

Witte azijn

Om gekleurde of witte was weer als nieuw te maken, kan je een half kopje azijn in de wasmachine gooien, voor het spoelen, dit helpt de kleuren weer terug te brengen. Als iets echt vies is kan je het ook weken in azijn, het stinkt wel maar het helpt om eenvoudige vlekken te verwijderen

Citroensap

Citroensap is ideaal om vlekken mee te verwijderen. Als er vlekken in een wit kledingstuk zijn gemaakt, hoef je er alleen maar een paar druppels citroensap op te doen, dit kan je vervolgens laten drogen in de zon en daarna mag het de wasmachine in.

Talkpoeder

Sausvlekken en olievlekken zijn afschuwelijk. Maar als je direct wat talkpoeder op de vlek doet, kan het poeder de vlek absorberen. En als het goed is zal er na een was in de wasmachine niets meer van te zien zijn.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is niet alleen handig om textiel zachter te maken, maar ook om vlekken te verwijderen. Als je een papje maakt van water en zuiveringszout, kun je deze toevoegen aan het wasmiddel. Dit versterkt het effect van het wasmiddel en maakt alles weer helemaal als nieuw. 

Keukenzout

Als de vlek nog nat is kan het keukenzout de vlek absorberen. Daarna kan je het opgedroogde zout van de vlek borstelen. Uiteraard vervolgens gewoon bij de was toevoegen en klaar. Keukenzout helpt ook de kleur terugbrengen bij verbleekte kleding, als je het toevoegt aan je wasmiddel. 

Oud recept van oma

Groene zeep. Niet direct heet water op de vlek gieten, anders trekt het in de stof, dus met koud water uitspoelen.  Groene zeep laten intrekken, en dan in de wasmachine.

Doen & zeker niet doen bij vlekken

  • Knutselschortjes zijn geweldig, de armpjes en het rompje zijn volledig bedekt, dus dit beperkt het slagveld.
  • Voordat je kind in de ochtend zijn nieuwe outfit vies maakt, wacht je gewoon even met aankleden, alleen een romper of hemdje met vlekken is zo te vervangen. 
  • Grote nieuwe vlek? Ga niet meteen hard wrijven of boenen, dit zorgt er juist voor dat de vlek nog meer intrekt. 
  • Zijn er nog steeds vlekken na het wassen? Was het dan nog een keer extra met wellicht een extra behandeling, maar gooi het nooit in de droger, want dan krijg je het er waarschijnlijk niet meer uit.

Veel tips, maar kinderen blijven vlekken maken. Hopelijk zorgen de tips ervoor dat het allemaal wat langer mee kan!

Denise – Daily Monkeys